Broskve


Broskve pochází z Číny, kde rostou už  8 000 let. Z Číny se přes Persii a Indii   postupem času rozšířily do celého světa. Je to výborné ovoce s příjemnou chutí a také velmi zdravé. Broskve obsahují minerální látky, vitamíny, sacharidy, vlákninu a také vodu. Patří mezi superpotraviny, protože obsahují velké množství kvalitních živin. Název tohoto ovoce pochází z perštiny a znamená perská švestka. Z vitamínů má broskev: A, B1, B2, B3, B6, C a vitamín E. Z minerálních látek obsahuje: draslík, fosfor, vápník, hořčík, měď, mangan a železo. Broskve umí zasytit a rychle dobít energii. Je to vlastně takový BIO přírodní energy drink.

broskve

Díky vláknině máme pocit sytosti. Broskve podporují naše trávení a správnou peristaltiku střev, jsou skvělou volbou proti zácpě. Navíc nám broskve jsou super prevencí proti chřipce a nachlazení, podporují a posilují imunitní systém. Broskve nám zlepší náladu a díky nim jsme více fit! Působí skvěle na naši pleť a zpomalují stárnutí, také chrání naši pleť před UV zářením. Broskve působí také fajn na naše vlasy. Díky nim máme pevné, krásné a zdravé vlasy. Jsou prospěšné našemu srdci a cévám, kardiovaskulárnímu systému a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Je prokázané, že jsou protirakovinné.

vařené broskve

Pokud je pravidelně jíme, snižujeme tím riziko onemocnění rakovinou. Broskve skvěle využijeme v kuchyni. Super je broskvová zmrzlina, broskvové smoothie, broskvový pohár. Z broskví je také chutný džem či marmeláda, kompot anebo dětská přesnídávka, která se také dá uvařit doma. Z broskví se dají dělat super koláče, buchty a dorty. Super je dort Florida anebo želé broskvový dort. Milujete sangrii? Udělejte si jí doma. Do červeného vína dejte nakrájené broskve a další ovoce a led. Broskve jsou super i k masu. Například kuřecí přírodní plátek zapečený s broskví a plátkem sýra.